Vad är det som gör att vissa hemsidor visas högre upp på Google än andra?
Kan man göra något för att se till så att sin egen hemsida syns på förstasidan på Google?
Ja, det kan man, och det är ofta inte alls så komplicerat som man kan tro!
Med SEO kan du få din hemsida att synas bättre på Google
Har du någonsin funderat på varför vissa hemsidor syns högre upp i sökresultaten på Google än andra? Driver du egen hemsida så har du alldeles säkert ställt dig denna fråga. Kanske har du en riktigt bra hemsida och erbjuder dina kunder precis det som dina kunder behöver, men ändå så syns du inte i sökresultaten. Hur kommer sig detta?
Svaret stavas SEO och står för Search Engine Optimization, på svenska sökmotoroptimering.
Google vill så klart visa de allra mest relevanta sökresultaten. När någon söker efter ”elfirma växjö” så vill jag ju så klart se hemsidor man de bästa och mest relevanta elfirmorna i Växjö-området. Därför gör Google sitt bästa för att visa de resultat som är mest relevant och som du helst vill se.
Betald vs Organisk trafik – Den stora skillnaden
Man måste först skilja mellan organisk trafik och betald trafik. Den organiska trafiken är den trafik som man inte kan eller behöver betala för i Google. Den betalda trafiken däremot innefattar alla sorters annonser som visas på Google. Betald trafik innefattar sök-annonser, banners och så kallade shopping-annonser.
Annonser på Google syns oftast ovanför de organiska sökresultaten (som i bilden nedan), och ibland även nedanför.
De organiska sökresultaten går det inte att betala för. Dessa är det som du som användare egentligen vill se eftersom de är mer relevanta än annonserna. Dessa placeringar är mycket värdefulla och kan ta lång tid att få. Denna rankning åstadkommer man via sökmotoroptimering. Det är företagen och hemsidorna som hamnar högt upp i det organiska sökresultatet som får flest besökare och i förlängningen även flest kunder.
Visst kan du betala för att synas högst upp på Google utan att bry dig om SEO, men det är dyrt och så fort du slutar betala för annonserna så mister du all trafik.
Det är också så att 70-80% av klicken på Google görs på de organiska sökresultaten eftersom kunder litar mer på dessa än annonserna.
Varför är det viktigt att synas högt upp i Googles sökresultat?
Ju högre upp i sökresultaten din hemsida syns, desto fler besökare och i förlängningen kunder får du! Svårare än så är det egentligen inte.
Idag börjar nästan alla köpbeslut med en Google-sökning. Tänk dig själv: hur gjorde du när du köpte något senast?
Så här gör du för att synas bättre på Google
1. Välj rätt sökord att fokusera på
Vad söker dina kunder efter när de letar efter dina tjänster?
Ibland finns det flera ord för samma sak. Se till så att du väljer sökord som många faktiskt använder. Det finns många verktyg för att ta reda på sökvolymer. Searchvolyme.io är ett sådant. Driver du en trädgårdsfirma som jobbar med plattsättning? Då kan det vara viktigt att veta att det finns många termer för just plattsättning. Det gäller att synas för sökord som dina kunder faktiskt använder!
2. Skriv utförligt om dina tjänster
Skriv så utförligt du kan om dina tjänster och ditt företag. Google är smart, men kan inte läsa dina tankar!
Om du till exempel driver en byggfirma se till att beskriva alla tjänster som du erbjuder. Det är lätt att kanske bara skriva något i stil med ”vi är en byggfirma i växjö och erbjuder alla sorters byggnadsjobb”, men det är inte bra SEO att göra så! Beskriv istället alla tjänster som ni erbjuder. Kanske erbjuder ni takrenovering, nybyggnation, utbyggnader, fönsterbyten, golvläggning, altanbyggen, etc. Beskriv gärna i mer detalj vad som ingår i dessa tjänster, hur ni går tillväga, vanliga frågor, pris, m.m.
När en potentiell kund sedan söker efter ”golvläggning växjö” har ni all möjlighet att återfinnas i sökresultaten. Hade ni istället inte specifikt nämnt på hemsidan att ni utför golvläggning kommer Google med all säkerhet inte att visa er hemsida i sökresultaten.
3. Använd text för att skriva – aldrig bilder
Skriv aldrig in text i bilder. Google kan inte läsa text i bilder och förstår därför inte text som bäddas in i bilder. Visst kan du använda bilder för att visa något grafiskt, men se då till att lägga in bildtext (så kallade ”alt-taggar”) för att beskriva bilden.
4. Skapa en bra användarupplevelse
Google blir smartare hela tiden och en relativ ny ändring i Googles algoritm är att hemsidor med en bra användarupplevelse visas högre upp i sökresultaten. Varför? Jo, för ifall kunder stannar länge på en sida sänder detta en signal till Google om att användaren gillar innehållet och din hemsida verkar därför relevant för sökningen som gjordes.
För att skapa en bra användarupplevelse behöver du göra det enkelt för användaren att hitta på hemsidan med klar och tydlig text, bra bilder, tydliga knappar, enkel navigation, etc.
5. Skriv bra titlar och meta-beskrivningar
Lägg lite tid på att skapa bra titlar och meta-beskrivningar så att användarna blir lockade av att klicka på just din hemsida.
6. Använda dina sökord i rubrikerna
Se till att använda de sökord du vill synas med i rubrikerna i dina texter. När jag säger rubriker menar jag H1, H2, H3, osv.
7. Gör ditt bloggande till SEO
Kanske skriver du redan blogginlägg på din hemsida, men visste du att ditt bloggande kan vara ett av dina bästa SEO-redskap? Varje dag ställer dina potentiella kunder frågor till Google, och ju mer innehåll du har på din hemsida desto större är chansen att de hittar svaret på just din hemsida. Och när de väl har hamnat på din hemsida så har du möjlighet att visa dem dina produkter och tjänster.
Inom SEO brukar man prata om att ”content is king”, och det stämmer fortfarande!
8. Teknisk SEO
Att jobba med SEO handlar inte bara om en, två eller ens tio saker. Även om Google inte avslöjar exakt vilka faktorer de använder för att ranka hemsidor på så är de flesta experter ense om att det handlar om minst 200 faktorer (!).
Ett helt kapitel inom sökmotoroptimering heter teknisk SEO. Här handlar det om mer tekniska aspekter som faktiskt påverkar SEO. Dessa inkluderar hemsidans hastighet, huruvida hemsidan är mobilanpassad, ifall hemsidan använder HTTPS, bildernas relevans och beskrivningar, schema, sidkarta, SEO-vänliga URL:er, duplicerat innehåll, etc.
9. Off-page SEO
Ett annat stort kapitel inom SEO heter ”off-page SEO” och handlar främst om länkar från andra hemsidor som pekar på din hemsida. Genom att en hemsida länkar till en annan hemsida visar de för Google att de litar på hemsidan de länkar till och att hemsidan visar bra och relevant information. Därför är det mycket fördelaktigt att andra hemsidor länkar till dig.
I väldigt konkurrensutsatta branscher är det nästintill omöjligt att synas högt på Google utan länkar från andra hemsidor. Länkar är nämligen en av de allra viktigaste faktorerna inom SEO.
Använd annonsering på Google för snabba och komplementerade resultat
Man brukar säga att sökmotoroptimering långsiktigt är det mest kostnadseffektiva sättet att marknadsföra sig på nätet, men sökmotoroptimering tar tid. För att nå snabba resultat kan det ibland vara motiverat att börja driva trafik till sin hemsida med annonser på Google.
Glöm däremot inte bort sökmotoroptimeringen! Bygg på denna samtidigt som du visar annonser för du kommer att behöva den naturliga webbtrafiken framöver. Att betala för annonser i större skala är sällan kostnadseffektivt i längden och den dagen du slår av annonserna så stannar trafiken till din hemsida (ifall du inte jobbat med SEO under tiden).
Ta hjälp för att synas på nätet
Efter att ha läst det här inlägget hoppas jag du har fått en bättre förståelse för vad SEO är och hur det fungerar. Vill du ha professionell hjälp med sökmotoroptimering för din hemsida eller webbshop? Ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig!
Per Jacobsson
Per har arbetat med webbutveckling, e-handel och sökmotoroptimering i mer än 20 år. Just SEO är något av en specialitet och favoritsyssla. Ta gärna kontakt med oss idag så hjälper vi dig till fler besökare till er hemsida och fler kunder till ert företag!