Var hittar jag gratis bilder till min hemsida eller blogg?

Var hittar jag gratis bilder till min hemsida eller blogg?

Publicerad: 2019-12-03

Behöver du snygga bilder till din hemsida eller till ett nytt blogginlägg? Snygga, proffsiga och passande bilder är en av de viktigaste aspekterna på din hemsida. De kan göra underverk för din hemsida om de används på rätt sätt.

Det finns många bilder tillgängliga på nätet via olika tjänster, exempelvis Google Bilder, men det är viktigt att enbart använda de bilder som du får lov att använda för att undvika copyright-problem.

Här är 13 tips på riktigt bra sajter där du hittar gratis bilder till din blogg / hemsida och som du till och med får använda i kommersiellt syfte.

1. Pixabay

Pixabay är tillsammans med Pexels (nedan) helt klart mina favoriter!

Med nästan två miljoner bilder, illustrationer, vektorgrafik och till och med videoklipp är Pixabay en fantastiskt bra resurs. Du kan ladda ner bilderna i hög upplösning utan att behöva registrera dig.


2. Pexels

Pexels är precis som Pixabay riktigt grym. Här hittar du massvis med snygga, professionella och högupplösta bilder.


3. Unsplash

Unsplash är en av de bästa sajterna för högupplösta bilder. I dagsläget hittar du över 1 miljon bilder som donerats av generösa fotografer världen över.


4. Stocksnap.io

Stocksnap.io lägger till nya bilder hela tiden. Alla bilder på stocksnap.io omfattas av Creative Commons (CC0-licens). Det innebär att du kan kopiera, ändra, distribuera helt fritt utan några som helst problem – till och med i kommersiellt syfte.


5. Canva – free photos

Canva

Canva är ytterligare ett bra ställe att hitta fina bilder på. Var dock uppmärksam på att du väljer de bilder som är gratis eftersom Canva som standard visar både gratis och premium-bilder i sökresultaten.

Intressant är också att påpeka att i maj 2019 köpte Canva gratistjänsterna Pixabay och Pexels.


6. Wikimedia Commons

Inte alla känner till att många av de bilder som används på Wikipedia faktiskt är public domain och därför helt fria att använda hur man vill. Wikimedia Commons är ett bra ställe att hitta bilder på landmärken, städer, universitet, osv.


7. Freepik

Freepik

Freepik nämns inte särskilt ofta när man listar sina favoritsajter för bilder men det är faktiskt en riktigt bra källa till särskilt vektorgrafik.


8. Burst by Shopify

Burst by Shopify

Precis som Freepik så är Burst by Shopify en riktigt bra sajt att hitta gratisbilder på. Dessa bilder är gratis även i kommersiellt syfte. Bilderna är framtagna av Shopify och är därför speciellt utvalda för att passa bra till webbshoppar och andra sajter. De har kanske inte det största utbudet men här handlar det om kvalitet istället för kvantitet. Denna sajten rekommenderas starkt!


9. Rawpixel.com

Rawpixel

Rawpixel är en relativt nystartad sajt men är ändå en bra resurs. Se bara upp eftersom de blandar både gratis och premium-bilder i sökresultaten.


10. Stockvault

Stockvault

Stockvault startade redan 2004 och har för tillfället 137 000 fina gratisbilder att välja mellan. De har också premiumbilder ifall du kan tänka dig att betala för en bild du gillar extra mycket.


11. Reshot

Reshot

Reshot är ännu en bra sajt med många fina bilder.


12. FoodiesFeed

FoodiesFeed

FoodiesFeed är något annat än bara ännu en bildbank. De fokuserar nämligen på bilder med ett mat-tema. Skriver du en matblogg eller driver restaurant så är FoodiesFeed det perfekta stället för dig att hitta proffsiga bilder på mat, dryck, frukt, osv.


13. Picjumbo

Picjumbo

Picjumbo är ännu en väldigt bra sajt med massvis av fina bilder som är gratis att använda även i kommersiellt syfte.


Vi är en liten men ambitiös webbyrå i Växjö som specialiserar sig på att bygga moderna hemsidor och webbshoppar. Vi skräddarsyr alla hemsidor vi skapar och naturligtvis är de också helt responsiva / mobilanpassade. Vi hjälper dig även att synas på Google med hjälp av sökmotoroptimering / SEO. 

Besöksadress
Jejjcop Web Solutions AB
Kurortsvägen 18
352 64 Växjö
Copyright © 2024. All rights reserved.